Volkosobs

-tekstfragment-

VOLKOSOBS

cover18-1

De Russen hebben hun eigen wolfhonden gefokt onder de naam Volkosobs, dat wolfhond betekent. Ze worden gebruikt door defensie om de grenzen te bewaken. Van deze hybriden wordt gezegd dat zij daar waar de gemiddelde speurhond 3 tot 4 minuten nodig heeft om een indringer op te sporen, de Volkosob dat in 15 tot 20 seconden doet. Zelfs na drie dagen weet de Volkosob feilloos een spoor te vinden. Er is geen land ter wereld met zoveel kilometer aan grenzen als Rusland, dus deze superspeurneus is een welkome aanvulling voor het bewaken van de grenzen.

De Volkosob verschilt van andere honden door zijn unieke eigenschappen. Hun intellect is meer ontwikkeld. Tijdens de training nemen de hybriden de leiding ten opzichte van andere hondenrassen.

Dit komt omdat een hond extra tijd nodig heeft om het terrein in zich op te nemen. De Volkosob definieert controlepunten en vindt dan onmiddellijk de verborgen indringer.

Historie: de eerste pups hadden een onstabiel karakter, ze waren agressief, schuw,  moeilijk of niet te trainen en ook nog eens lelijk om te zien. Toen een jager een twee weken oude wolvin grootbracht, was er een geschikte moederwolf die mensen totaal niet vreesde. Ze noemden haar ‘Naida’. Naida leefde drie jaar aan een ketting tot er geklaagd werd door buren. Zij vergeleken Naida met een opgezette wolf en vonden dat akelig om te moeten zien. Van de hele buurt moest Naida weg. De eigenaar weigerde in eerste instantie om de wolf weg te doen, maar besloot uiteindelijk Naida over te dragen aan het Ministerie van Binnenlandse zaken. Daar werd de wolvin gebruikt voor het fokken van drie generaties Volkosobs. Haar pups hadden een stabiel karakter en waren tolerant naar mensen.

Een Duitse herder reu is gebruikt voor de eerste twee nesten. Daarna werd er gefokt met een hybride. De pups uit deze combinaties hadden 75% wolvenbloed.

Volkosobs werken bij de politie, in het leger, bij de douane, en hebben zich bewezen tijdens het zoeken in pijpleidingen. Ze kunnen zelfs worden gebruikt bij het stellen van diagnoses in de geneeskunde. Aan de geur van bloed kan een Volkosobs een persoon met of zonder kanker onderscheiden.

De Volkosob is in de relatie met zijn baas zeer betrouwbaar, maar hij is niet makkelijk te hanteren. Het is moeilijk een goede combinatie Volkosob en trainer te vinden. Volkosobs lijken qua uiterlijk veel op echte wolven en worden daarom veelvuldig in films en commercials gebruikt. Over de Volkosob wordt beweerd dat hij 25 tot 30 jaar oud kan worden.

publicatie:  9 maart 2018    lcjonemfgcmcedpo

Reacties zijn uitgeschakeld.