KNPV Demoteam

Verslag demonstratie KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging, persoons-, plaats- en bedrijfsnamen zijn fictief)

Donderdagmiddag 6 februari. Het demo team van de Afdeling Zuid-Holland is met vier honden in Leiden waar zij een vierdejaars VMBO-klas laten kennismaken met onze sport- en werkhonden. Initiatiefnemer voor deze demonstratie is Bert, docent aan het Pius College. Het was zijn idee om het KNPV demo team uit te nodigen en zijn leerlingen kennis te laten maken met deze tak van sport. Docente Styna laat weten dat het op haar ‘bucket-list’ staat om ooit met een bijtmouw de kaakdruk en tanden van een politiehond te voelen.

Sluierbewolking en een gure wind die van de Zegersloot over het Luierpark komt. De leerlingen en docenten van het Pius College hebben zich verzameld op het grasveld van het park om de demonstratie te zien. De scholieren hebben op de ochtend een stormbaan-oefening van Defensie gehad. Een aantal van hen heeft uitgekeken naar deze middag, naar de politiehonden.

Wanneer de honden, Kane, Romalo, Kyra en Skip, met hun drie geleiders het veld opkomen, worden de leerlingen stil. Ontzag, respect en nieuwsgierigheid staat op hun gezichten geschreven. Hester, coördinator van het demo team, voert luid en duidelijk het woord. Plots stopt het geroezemoes en is iedereen stil. Aandachtig wordt er gekeken en geluisterd.

Jacobien, VMBO-leerling, studierichting Sport, Dienstverlening en Veiligheid, is enthousiast en zegt al de hele week op dit moment te hebben gewacht. Als zij van Clarissa de hond ‘Kane’ even vast mag houden, straalt Jacobien. Als zij ‘Kane’ mag aanhalen, is ze nog blijer dan ze al was. Ze is verbaasd dat zo’n stoere hond ook zo lief is.

Bij het onderdeel voedsel weigeren is iedereen verbaasd. Honden houden toch van worst?! Hoe kan dit?

De demonstratie is op het punt waar na het schot de hond een aanval laat zien. Een aantal leerlingen is zo onder de indruk dat zij wat luidruchtig worden. Hester weet dit op een positieve manier, met een grap die de jongens weten te waarderen, vrijwel direct te stoppen en iedereen is weer ademloos aan het gadeslaan hoe de honden met hun drie geleiders, Clarissa, Edward en Edo het programma afwerken. Veel bewondering is er voor Peter, de helper. Scholieren staan versteld van de klappen die hij opvangt. En hoe het mogelijk is dat hij overeind blijft staan als de honden met een noodgang tegen hem opspringen. Elke aanval op Peter gaat gepaard met een massaal: ‘Zoooooooo!!’ Ondertussen heeft materiaalman Frits het er maar druk mee om te zorgen dat alles op tijd klaar staat.

Na afloop van de demonstratie laat Niek, een 16-jarige leerling, weten: ‘Ik twijfelde nog wat ik wil gaan doen, maar nu weet ik het zeker. Ik wil militair worden en met honden werken. Ik wil in het leger en hondengeleider worden!’ Jacobien stelt vragen aan geleider Edward terwijl zij de jonge Mechelaar ‘Romalo’ aanhaalt.

Edo heeft met ‘Kyra’ en ‘Skip’ twee honden meegebracht voor deze demo. Vooral Skip is een forse hond en de leerlingen vinden hem behoorlijk eng. Maar tot hun grote verbazing is ook deze hond gewoon sociaal en kan hij aangehaald worden na de demonstratie. De leerlingen vertellen dat ze met verbazing hebben gezien hoe goed de honden luisteren en vragen honderduit over de africhting van politiehonden.

Docente Styna krijgt van coördinator Hester te horen dat het uit veiligheidsoverwegingen helaas niet toegestaan is om tijdens de demo bijtwerk te laten verrichten op iemand anders dan de helper, de KNPV-pakwerker. Hester heeft de docente uitgenodigd om eens een kijkje te gaan nemen op een KNPV club om dit mee te maken.

De geleiders Clarissa, Edward en Edo nemen hun honden weer mee terug naar huis. Het was een mooie en dankbare demonstratie.

Docent Bert heeft al laten weten dat hij volgend jaar het demo team wederom zal uitnodigen voor de nieuwe vierdejaars leerlingen.

vmbo 2vmbo 1

Publicatie:
‘De Politiehond’, april 2014  KNPV
‘Hondensport & Sporthonden’, maart 2014  http://www.hondensport.com 

Reacties zijn uitgeschakeld.