De KNPV heeft de beste honden!

 

PolitieRotterdam 2_Fotor

‘De KNPV heeft de beste honden!’

Onder veel KNPV’ers en fokkers heerst angst. Ze zijn bang om hun geliefde sport, het africhten van honden, kwijt te raken. Zij vrezen dat defensie en justitie het africhten van honden in eigen beheer gaan regelen. Maar niets is minder waar. De Nederlandse politie is zeer tevreden over onze KNPV-honden. En over de Nederlandse fokkers die sterke en gezonde honden leveren, die ook nog eens mooi zijn om te zien. Wij kunnen er als KNPV trots op zijn dat de grote groep honden die bij ons vandaan komt, gezond is en zich al decennialang bewezen heeft. Ze zijn zo goed dat zelfs Amerikanen en Duitsers hele nesten pups opkopen.

Veel rashondenverenigingen zijn bezig met outcross-projecten om het ras weer gezond te krijgen. Neem bijvoorbeeld de Saarlooswolfhond, daar wordt een Hollandse herder en een Finse Elandhond gebruikt (ingekruist) voor een grotere genenpoel. Bij de Tamaskan is dat een Groenendaeler en een Husky. Bij de Ierse Wolfshond is er onder andere een Oud-Duitse herder ingekruist. Allemaal maatregelen die onze KNPV-honden niet nodig hebben, want zij hebben al een grote genenpoel.

Stephan, de geleider van de bekendste politiehond in opleiding ‘Bumper’, zegt: ‘De KNPV heeft de beste honden! Het is een kweekvijver voor kwalitatief goede honden die ook internationaal hoog scoren. Het zijn bloedlijnen die goed vererven. Grote aantallen getalenteerde politiehonden worden opgekocht door de Verenigde Arabische Emiraten. Amerika weet ons al lange tijd te vinden als het om de aankoop van werkhonden gaat. En nu ook China en Rusland. Onze honden zijn een belangrijk exportproduct. En die verdienste ligt bij de KNPV.’

Bumper maakt, bij het grote publiek, veel emoties los. Stephan: ‘Er komen aanvragen uit heel Nederland en om verschillende redenen van ouders van wie hun ernstig zieke kind in het Sophia Kinderziekenhuis ligt. Ze zijn ten einde raad. Zij vragen of Bumper even langs kan komen, zodat hun kind toch nog een keer blij kan zijn en kan lachen.

We krijgen kindertekeningen met fonetische teksten, allemaal aan Bumper gericht. Kinderen delen hun plezier, maar ook hun grote verdriet met Bumper. Maar ook komen er verzoeken van hondenverenigingen, boekhandels en evenementen zoals Best Social Media Awards, Animal Event en Dogpop. Verder besteden veel verschillende soorten media aandacht aan Bumper, van krant tot televisie van vakbladen tot regionale media.

Regelmatig krijgen we verzoeken voor spreekbeurten op scholen. Het is natuurlijk onmogelijk om overal naartoe te gaan, maar soms proberen we met een SKYPE-verbinding daar toch gevolg aan te geven.’

Na de zomer is Bumper als politiehond niet meer te zien op sociale media. De posts van Bumper op Facebook, Instagram en Twitter hebben een bereik van gemiddeld tussen de 60.000 en 200.000, en generen soms tienduizenden likes en vele duizenden geschreven reacties. Dit is nu ongeveer twee jaar zo. Bumper is met ca 170.000 volgers geen eendagsvlieg. Dit aantal is van Facebook, Instagram en Twitter bij elkaar.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat Bumper in september op om zijn diensthond certificaat te halen. Dan gaat het echte werk beginnen. Het PH1 certificaat behelst meer dan het diensthonden certificaat. PH1 kent meer oefeningen, het appèl is uitgebreider, de zoekopdrachten worden met meer en veel kleinere objecten uitgevoerd. Voor een diensthond geldt dat het lossen twintig seconden in beslag mag nemen en de hond mag gelost worden op commando maar ook met behulp van een huigentikker/breekstick. De hond en de geleider worden afzonderlijk beoordeeld op beheersbaarheid, betrouwbaarheid en vakmanschap. Het kan dus zijn dat de geleider slaagt, maar de hond niet. Of andersom. Er zal in dit geval geen certificaat worden uitgereikt en de combinatie mag niet als legitiem geweldsmiddel de straat op.

De KNPV wenst Stephan en Bumper alle succes en dankt Stephan dat hij tijdens elke demonstratie de KNPV heeft genoemd als leverancier van de allerbeste honden.

In het boek ‘Bumper de politiepup’ (waarvan de royalty’s naar Stichting Hulphond gaan) staat een hoofdstuk met de titel ‘Leve de KNPV!’

IMG_7534IMG_7535 IMG_7533 

KNPV ‘De Politiehond’ nummer 6, augustus 2019 

Reacties zijn uitgeschakeld.