3 juli 2019 Omniversum, Den Haag

Het reddingshondenteam RHWW uit Duiven was aanwezig met drie honden. Zij gaven, vooraf aan de film SuperPowerDogs, een demonstratie. Zij lieten het publiek drie verschillende manieren van verwijzingen zien.

Als eerste zagen we de Groenendaeler ‘Modu’ met zijn geleider Jan. Aan hen de opdracht om een vermist persoon te zoeken die op het dak van een gebouw lag. De Groenendaeler had geen enkele moeite om de persoon te ruiken en maakte zichtbaar gebruik van de wind. Hij liet zijn geleider weten dat hij de persoon had gevonden door hem op te halen en, al blaffend, mee te nemen naar de plaats waar hij de persoon het beste kon ruiken. Als tweede reddingshond zagen we een rasloze buitenlandse kruising, genaamd ‘Galan’ met zijn geleider Anita. Deze hond zocht een vermist persoon die zich had verstopt tussen de beplanting in een groenstrook. De hond vond hem vrijwel direct en liet de methode ‘bringselen’ zien. Er werd, voor de zoekactie startte, een bringsel aan de halsband van de hond bevestigd. Eenmaal bij de vermiste persoon aangekomen, pakte hij dit bringsel in zijn bek en liep vervolgens naar zijn geleider. Bij de geleider liet hij het bringsel los, waarna het commando ‘laat zien’ volgde en de hond terugliep naar de vermiste persoon.

De derde en laatste hond was een Shiloh Shepherd ‘Dasko’ met zijn geleider Mike. Dasko is een grootformaat herder. (Shiloh Shepherd is een nieuw, nog niet FCI-erkend ras.) Dasko zocht een vermist persoon die in een afgesloten gebouw lag. Door bij het gebouw te gaan blaffen, maakte hij zijn geleider duidelijk dat hij de persoon had gevonden.

Het was een geslaagde demonstratie met duidelijke uitleg. De honden voerden elke opdracht feilloos uit en hebben zich niet laten afleiden, ondanks dat er zoveel ruis was: de vijftig Hollandse herders, het publiek, dringende fotografen, etc.

De Reddingshonden Werkgroep Westervoort, RHWW, is een ANBI-stichting. Ze bestaan 30 jaar en werken altijd samen met de politie. Een recent voorbeeld van een opdracht is de zoekactie naar Kris en Lisanne in Panama.

Voor meer informatie: www.reddingshonden.nl

Na de reddingshonden, was er tijd om te genieten van publiekslieveling Bumper.

‘Kijk, daar is Bumper!’

‘Mag ik met hem op de foto?’

‘Ik wil hem aaien…’

Klonk het van alle kanten.

De bekendste hond van Nederland en zijn geleider Stephan kregen een warm onthaal. Stephan droeg Bumper over zijn linkerschouder. De Mechelse herder stak met gespitste oren overal bovenuit.

De demonstratie begon met een mooi stukje dressuur. De politiehond in opleiding volgde elke stap die Stephan zette, welke kant hij ook opging, Bumper week niet meer dan een handbreedte van het been. Links volgen, rechts volgen, achteruit en zelfs met aan weerszijden een been volgen, Bumper deed het. Deze niet-standaard appèl-oefening is speciaal voor demonstraties ingetraind.

‘Ik kan hem niet zien!’ riep een klein meisje met lange blonde vlechtjes. Zij werd meteen opgetild en genoot zichtbaar van de aanblik van Bumper.

Ontzag was er toen een politieauto, met de sirene aan, de stoep op reed. Bumper sprong vanaf de bijrijdersstoel door het openraam uit de auto en liet een mooie aanval zien. Vanzelfsprekend was collega David in pakwerkerspak en was hij beschermd tegen ‘het stellen’ van Bumper. David ging uiteindelijk tegen de grond, Bumper bleef vasthouden, zonder te verpakken. Deze actie duurde lang. Er was volop gelegenheid voor uitleg, door Stephan, over dit onderdeel. En er was ruimte voor het maken van foto’s.

Stephan benadrukte dat politiehonden sociaal zijn en dat het een onderdeel van Bumpers opleiding is om hem sociaal te houden. In tegenstelling tot vroeger, legde hij uit, toen kon je niet zonder risico in de buurt van zo’n hond komen.

Op de vraag ‘wie wil er met Bumper op de foto en hem aaien?’ werd massaal gereageerd. Tientallen kinderen, maar ook volwassenen, maakten van de gelegenheid gebruik om even, al dan niet vereeuwigd, heel dicht bij de politiehond te zijn.

Tijdens de film waren Bumper en de vijftig Hollandse herders in de zaal. Bumper zat op de voorste rij, naast Stephan en heeft ‘Superpower Dogs’ helemaal uitgekeken.

Langere versie in  Hondensport & Sporthonden  nummer 3, augustus 2019 

*persoonsnamen en/of bedrijfsnamen zijn, uit privacy overweging, aangepast.

H&S nr 3 2019IMG_5785 kopie IMG_5786 kopie IMG_5788 kopie

Bumper bew_Fotor2

Bumper bew2_Fotor3

Reacties zijn uitgeschakeld.