10 jaar gastlessen

Politiehond 2019-8 web 1

10 jaar gastlessen 

Isaac Arends van beveiligingsbedrijf Arends verzorgde op 29 augustus jl. voor het 10e jaar op rij een gastles voor de studierichting Beveiligingssector op het ROC Rijnijssel in Arnhem.

Er waren drie lessen en er was een demonstratie met Andor, een gecertifieerde Mechelse herder: PH1 met lof en driemaal toetsing Object Bewaking. De eerste lezing startte om 9 uur.

Op de website van het beveiligingsbedrijf staat dat er uitsluitend met KNPV-gecertificeerde honden wordt gewerkt. Als ik vraag waarom, is zijn antwoord: ‘De KNPV-training is gewoon de beste. Niets ten nadele van Bond voor Diensthonden en IPO, maar ik wil voor het werk net even iets meer. En dan is de keus niet moeilijk. Ik heb met mijn Duitse herder, Wanda, IPO getraind en ik werkte met honden die door de ‘Bond voor Diensthonden’ gecertificeerd waren, dus ik denk wel dat ik hierdoor mijn voorkeur voor de KNPV kan onderbouwen. Ik ben met de KNPV in contact gekomen toen ik als soldaat bij de Landmacht werkte, basis Vierhouten. Jan Maas was toen, in 1994, sergeant-majoor. Ik was al enthousiast over hondengeleider worden, maar door het contact met Jan heb ik me aangemeld bij een KNPV-lid in Midwolda. Op de Dobermann vereniging in Groningen heb ik meegelopen met Mario van Dorp, 1 jaar lang als aspirant KNPV-lid. Dat was in 1996. Ik kon een x-Mechelse herder overnemen van Vliegbasis Twente, de hond heette Doerak en had PH1 met lof. De geleider van Doerak, de heer Halzema, ging met de VUT. Met Doerak heb ik, onder leiding van Mario van Dorp, veel kunnen oefenen en leerde zo het KNPV-programma kennen. Ik deed altijd het pak aan bij Mario. Dat vond ik leuk! Drie jaar later werd ik hondengeleider bij de havenbeveiligingsdienst in Hoogvliet. Ik kreeg interne hondentraining van Arie Calles van de KLPD en Willem de Bock, hondengeleider van de politie Rotterdam Rijnmond. Dat was in groepsverband.  Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik voor het beveiligingsvak gekozen heb.’

Erik Luycks van het ROC Rijnijssel over het feit dat Isaac Arend dit al zo lang doet, wel twee tot drie keer per jaar en dat al 10 jaar lang:
‘Isaac is bij Rijnijssel als ‘kind aan huis’. Team Veiligheid is 10 jaar geleden begonnen met gastlessen aan studenten voor de opleiding Particulier Beveiliger MBO-niveau 2. De bedoeling is en was om studenten voor te bereiden op hun stage, in de ‘grote mensen wereld’ waarmee de soms piepjonge en onervaren studenten in opleiding mee te maken krijgen.
Isaac Arends is destijds benaderd om gastlessen te geven over beveiliging met honden, en activiteiten van een beveiligingsbedrijf. Isaac presenteert zijn verhaal aan kleine groepen maar net zo gemakkelijk ook aan honderd studenten tegelijk, orde houden is voor Inan geen punt. Bij veel gastsprekers is dat wel anders, maar Inan kan studenten makkelijk gedurende anderhalf lesuur boeien met zijn verhalen en ervaring.
Elk jaar weer komt hij alleen of samen met collega’s, met Andor en in het begin ook met zijn andere hond(en).
Isaac heeft overredingskracht, kan studenten overtuigingen en boeien door zijn passie en liefde voor zijn werk en voor de KNPV. Niets kan hem daarvan weerhouden, hij wil dit, en past zich altijd aan, zelfs als onze planning wijzigt, waarmee ik bij veel anderen niet hoef aan te komen. Inan weet hoe hij de interactie gaande kan houden, is altijd vrolijk.
Tijdens de lunch spraken wij over stageplaatsing voor studenten die werken met honden als hun roeping of passie zien, net als Isaac.’

Waarop Isaac ‘Het is leuk en dankbaar om te doen. Ik krijg er veel positieve reacties op en ik vind de interactie met de leerlingen altijd weer een uitdaging. De reacties zijn soms onvoorspelbaar, verbazingwekkend en uit een onverwachte invalshoek, maar altijd goed om te bespreken. Omdat ik op mijn 18e al begon te trainen met honden kan ik veel vragen beantwoorden.’

Isaac begint de lezing met uitleg over ‘hoe een goede werkhond te selecteren’. Hij laat hiervoor zien hoeveel honden bij de ouders van Andor al gecertificeerd zijn. Daarvoor gaat hij naar bloedlijnen.nl en laat hij de stamboom van de vader van Andor zien, dat was Arrack’s Home Kamatz. De behaalde resultaten:

PH1 met lof (439 pt)

PH2 met lof (454 pt)

Objectbewaking met lof (356 pt)

Dan volgt de beoordeling van de moederhond, ook aan de hand van wat op bloedlijnen.nl staat. Dat ziet er eveneens goed uit. Isaac legt uit: ‘De kans dat uit deze combinatie pups komen die het goed doen in de sport/africhting is groot. Met Andor werk ik al sinds 2013 en hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten of teleurgesteld. Sterker nog, Andor is de beste, fijnste en betrouwbaarste hond waar ik ooit mee heb gewerkt. Binnenkort wordt hij 10 jaar oud, volgend jaar mag hij met pensioen. Maar Andor heeft nu nog elke dag plezier in zijn werk en is nog steeds in topconditie.’

Belangrijke zaken met betrekking tot het beveiligingsvak komen aan de orde, waaronder:

– hondengeleider worden en wat tot de taken behoort,

– KNPV-training en aanmeldingsprocedure,

– wanneer mag een hond worden ingezet,

– wanneer is iets noodweer,

– uiteenlopende opdrachten,

– werken tijdens evenementen,

– praktijkervaringen/praktijktrainingen met de hond,

– vertrouwen op je hond,

– behalen en behouden van de geschiktheidsverklaring van de KNPV,

– straffen en belonen,

– karaktereigenschappen hond: moedig, doorzettingsvermogen, sociaal en vrij,

– consequent zijn,

– verzorging.

Na de derde gastles is het tijd voor een demonstratie. De leerlingen, ook degenen die niet voor de beveiligingssector gekozen hebben, verzamelen zich bij het grasveld achter de school, en krijgen de kans om een pakwerkerspak aan te trekken en te voelen hoe dit is. Andor laat een paar mooie aanvallen zien. Een aantal leerlingen, die al voor de studierichting beveiligingssector hebben gekozen, is zo onder de indruk dat zij contact willen opnemen met de KNPV om zich aan te melden.

Leerling Sam was al enthousiast, maar is nu ronduit overtuigd. Zijn keus voor beveiligingswerk had hij al gemaakt, de keus om hondengeleider te worden, werd vanmiddag bevestigd. Senna had als enige meisje van de drie klassen die de gastles heeft bijgewoond graag het pak aan gedaan. Ook zij is vastberaden: ‘Dit wil ik gaan doen!’

Als ik, tenslotte, aan Isaac vraag of hij nog wensen heeft, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht, en is zijn antwoord: ‘Ik hoop dat ik ooit nog eens een KNPV-speldje verdien.’

Rijnijssel Collage 13 sept 2019_Fotor

IMG_0327IMG_0328

Gepubliceerd: KNPV, De Politiehond, december 2019    *persoonsnamen en/of bedrijfsnamen zijn, uit privacy overweging, aangepast.

Reacties zijn uitgeschakeld.